•     Kiinteistöautomaatio ja rakennusten tietotekniset järjestelmät K53SL305OJ-3005 24.01.2022-11.04.2022  5 op  (KA53S19SV, ...) +-
    Osaamistavoitteet
    Opintojakson tavoitteena on, että opiskelijalla on käsitys kiinteistöautomaatiojärjestelmistä, kotiautomaatiojärjestelmistä ja muista kiinteistöjen tietoteknisistä järjestelmistä, ominaisuuksista ja suunnittelusta. Opiskelija tietää kiinteistöjen tietoteknisten järjestelmien toteutuksia ja osaa suunnitella, määritellä ja toteuttaa yleisimpiä järjestelmiä. Opiskelija osaa turvallisuuden kannalta keskeisiä lakeja, standardeja ja vaatimuksia sekä hallitsee mitoitus- ja toteutusperiaatteet eri järjestelmien toteutuksissa. Opiskelija tuntee kiinteistöautomaatiojärjestelmän toimintaperiaatteen ja tietää järjestelmän toteutuksessa tarvittavien mittaus- ja ohjauskomponettien toiminnan ja valintamenettelyt. Opiskelija ymmärtää kiinteistöautomaatiojärjestelmän hyödyt kiinteistön valvonnan ja energiatehokkuuden kannalta. Opintojaksolla opiskelija perehtyy keskeisimpiin kiinteistöjen tietoteknisiin järjestelmiin, kuten viestintä ja tietotekniset järjestelmät (mm. antenni-, yleisäänentoisto-, yleiskaapelointi-, puhelin- ja lähiverkkojärjestelmät), tilakohtaiset kuva- ja äänijärjestelmät (mm. AV järjestelmät), merkinanto- ja kutsujärjestelmät (mm. ovikello-, varattuvalo-, kutsujärjestelmät), tiedotus- ja näyttöjärjestelmät (mm. opastevalo- ja informaatiopalvelujärjestelmä), tilaturvallisuusjärjestelmät (mm. sähkölukitus-, kulunvalvonta-, murtoilmaisu-, kameravalvontajärjestelmät), paloturvallisuusjärjestelmät (mm. paloilmoitin-, palovaroitin-, savunpoisto-, kuulutusjärjestelmät), viranomaisjärjestelmät ja automaatio- ja mittausjärjestelmät (mm., käyttöveden, sähköenergian, lämmön mittausjärjestelmät ja rakennusautomaatiojärjestelmä).

    Opiskelija tuntee tietoteknisten järjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen vaikuttavaa lainsäädäntöä, määräyksiä, standardeja, vaatimuksia, dokumentteja ja ohjeita sekä eri järjestelmien toteutusperiaatteita ja -ohjeistusta. Opiskelija ymmärtää tietoteknisten järjestelmien merkityksen toimivan ja turvallisen kiinteistön toteuttamisessa sekä järjestelmien muutostarpeet kiinteistön elinkaaren aikana. Opiskelija tutustuu laboratoriotiloissa usean järjestelmän toimintaan ja toteutukseen. Opiskelija perehtyy tietoteknisten järjestelmien suunnittelu-, mitoitus-, mittaus-, asennus- ja huolto-ohjeisiin sekä selostusohjeisiin ja -esimerkkeihin.

    must-know: Opiskelija tietää muutamia keskeisiä kiinteistöissä käytettäviä tietoteknisiä järjestelmiä ja niiden käytännön sovelluksia. Opiskelija pystyy soveltamaan oppimaansa pienten kiinteistöjen yksinkertaisiin toteutusratkaisuihin ja suunnittelutehtäviin. Opiskelija tunnistaa keskeisiä piirrosmerkkejä dokumentaatiosta.

    should-know: Opiskelija pystyy tekemään itsenäisiä ratkaisuja suunnittelutehtävissä sekä laite- ja järjestelmävalinnoissa. Opiskelija tuntee järjestelmien toimintaperiaatteita ja osaa laatia suunnittelun dokumentteja. Opiskelijalla on laaja näkemys erilaisista tietoteknisten järjestelmien toteutuksista ja osaa hyödyntää suunnitteluohjeistusta suunnittelutehtävissä.

    nice-to know: Opiskelijalla tuntee kiinteistöjen erilaisia tietoteknisistä järjestelmiä ja kykenee soveltamaan oppimaansa ja suunnitteluohjeita erilaisissa suunnittelutehtävissä ja selostuksien laadinnassa. Opiskelija pystyy kuvaamaan ja määrittelemään erilaisten järjestelmien toimintaperiaatteita ja valitsemaan toimivia toteutusratkaisuja eri kohteisiin.
    Sisältö
    -Rakennusten tietoteknisten järjestelmien ominaisuudet ja suunnittelu

    -Rakennusten tietoteknisten järjestelmientoteutus,määrittely ja suunnittelu

    -Rakennusten järjestelmät; kiintesitöautomaatio, kotiautomaatio, viestintä ja tietotekniset järjestelmät (mm. antenni-, yleisäänentoisto-, yleiskaapelointi-, puhelin- ja lähiverkkojärjestelmät), tilakohtaiset kuva- ja äänijärjestelmät (mm. AV järjestelmät), merkinanto- ja kutsujärjestelmät (mm. ovikello-, varattuvalo-, kutsujärjestelmät), tiedotus- ja näyttöjärjestelmät (mm. opastevalo- ja informaatiopalvelujärjestelmä), tilaturvallisuusjärjestelmät (mm. sähkölukitus-, kulunvalvonta-, murtoilmaisu-, kameravalvontajärjestelmät), paloturvallisuusjärjestelmät (mm. paloilmoitin-, palovaroitin-, savunpoisto-, kuulutusjärjestelmät), viranomaisjärjestelmät ja automaatio- ja mittausjärjestelmät (mm., käyttöveden, sähköenergian, lämmön mittausjärjestelmät ja rakennusautomaatiojärjestelmä)
    - Lainsäädäntö, ohjeet, määräykset
    - Alan toimijat
    esimerkkejä eri järjestelmien määrittelystä, suunnittelusta, toteutuksesta, käyttöönotosta, huollosta ja kuntotutkimuksista
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Opintojakson arviointi asteikolla hylätty - 5.

    Opintojakson arviointituotokset muodostuvat harjoitustehtävistä, raportista ja tentistä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Opintojakson arviointi asteikolla hylätty - 5.

    Opintojakson arviointituotokset muodostuvat harjoitustehtävistä, raportista ja tentistä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Opintojakson arviointi asteikolla hylätty - 5.

    Opintojakson arviointituotokset muodostuvat harjoitustehtävistä, raportista ja tentistä.
    Lisätiedot
    Avoimen korkeakoulun kiintiö: 5 paikkaa

    Vastuuhenkilö

    Jukka Hietamäki

    Toteutustapa

    20% Lähiopetus, 80% Etäopetus

    Toimipiste

    Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    24.01.2022 - 11.04.2022

    Ilmoittautumisaika

    01.09.2021 - 17.01.2022

    Ryhmä
    • KA53S19SV
    • KA53S19AU
    Pienryhmät
    • Harjoitusryhmä 1 (: 20. : 0.)
    • Harjoitusryhmä 2 (: 20. : 0.)
    Opettaja

    Jukka Hietamäki

    Paikkoja

    0 - 60

    Koulutusohjelma

    Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus

    Virtuaaliosuus

    4 op

    Arviointitavat

    H-5