•     Gerontologinen kuntoutus ja geronteknologia K702GL25OJ-19003 16.08.2021-14.12.2021  15 op  (KA72G20S) +-
    Osaamistavoitteet
    Osaamistavoitteet
    Opiskelija osaa kuvata kuntoutuksen ja kuntoutumista edistävän työtavan käsitteet. Opiskelija osaa kuvata kuntoutumisprosessin ja laatia ikäihmisen osallisuutta ja hyvinvointia edistävän suunnitelman. Opiskelija osaa käyttää sosiokultuurisia ja kuntouttavia menetelmiä yksilö- ja ryhmätoiminnassa huomioiden mahdolliset muistisairaudet. Opiskelija osaa kuvata geronteknologian ja sen osa-alueet. Opiskelija osaa arvioida apuvälineiden tarvetta yhdessä muiden ammattilaisten kanssa ja tukea ikäihmistä apuvälineiden käytössä sekä käynnistää apuvälineiden hankintaprosessin. Opiskelija saavuttaa ammatissa toimimisessa ja ammatillisen kehittymisen kannalta tarpeellisen englannin kielen ja viestinnän taidon. Opiskelija osaa käyttää kansallista ja kansainvälistä tutkimustietoa toimintatapojen kehittämisessä.
    Teemat:
    - Gerontologinen kuntoutus. Kuntoutus ja kuntoutumista edistävä työ. Kuntoutuslainsäädäntö ja kuntoutuspalvelut. Kuntoutuksen toimintamallit ja menetelmät. Kaatumiset ja kaatumisten ehkäisy. Sosiokulttuuriset ja toiminnalliset menetelmät.
    - Geronteknologia. Ympäristön merkitys hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämisessä. Apuvälinepalvelut ja niihin liittyvä lainsäädäntö. Erilaisia geronteknologian ratkaisuja ikääntyneelle. Apuvälineiden ja teknologian käyttöön liittyvä turvallisuus ja eettiset kysymykset
    - Englannin kieli
    Sisältö
    - Gerontologinen kuntoutus
    - Kuntoutus ja kuntoutumista edistävä työ
    - Kuntoutuksen toimintamallit ja menetelmät
    - Kaatumiset ja kaatumisten ehkäisy
    - Sosiokulttuuriset ja toiminnalliset menetelmät
    - Geronteknologia
    - Ympäristön merkitys hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämisessä
    - Apuvälinepalvelut ja niihin liittyvä lainsäädäntö
    - Erilaisia geronteknologian ratkaisuja ikääntyneelle
    - Apuvälineiden ja teknologian käyttöön liittyvä turvallisuus ja eettiset kysymykset
    - Englanti (1,5 op)
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Tyydyttävä
    Opiskelija osaa luetellakuntoutuksen ja kuntoutumista edistävän työtavan käsitteet. Opiskelija osaa luetellakuntoutumisprosessin ja laatia ohjatusti ikäihmisen osallisuutta ja hyvinvointia edistävän suunnitelman. Opiskelija osaa luetellasosiokultuurisia kuntouttavia menetelmiä yksilö- ja ryhmätoiminnassa huomioiden mahdollisetmuistisairaudet. Opiskelija osaa kuvata geronteknologian käsitteen ja luetella geronteknologian osa-alueet sekä siihen liittyvät eettiset kysymykset. Opiskelija osaa ohjatusti arvioida apuvälineiden tarvetta yhdessä muiden ammattilaisten kanssa ja tukea ikäihmistä apuvälineiden käytössä sekä käynnistää apuvälineiden hankintaprosessin. Opiskelija saavuttaa ammatissa toimimisessa ja ammatillisen kehittymisen kannalta tyydyttävän englannin kielen ja viestinnän taidon.  Opiskelija osaa käyttää kansallista tutkimustietoa toimintatapojen kehittämisessä.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Hyvä
    Opiskelija osaa kuvata kuntoutuksen ja kuntoutumista edistävän työtavan käsitteet. Opiskelija osaa kuvata kuntoutumisprosessin ja laatia ikäihmisen osallisuutta ja hyvinvointia edistävän suunnitelman. Opiskelija osaa käyttää sosiokultuurisiaja kuntouttavia menetelmiä yksilö- ja ryhmätoiminnassa huomioiden mahdollisetmuistisairaudet.Opiskelija osaa kuvata geronteknologian ja sen osa-alueet sekä siihen liittyvät eettisen kysymykset. Opiskelija osaa arvioida apuvälineiden tarvetta yhdessä muiden ammattilaisten kanssa ja tukea ikäihmistä apuvälineiden käytössä sekä käynnistää apuvälineiden hankintaprosessin. Opiskelija saavuttaa ammatissa toimimisessa ja ammatillisen kehittymisen kannalta hyvän englannin kielen ja viestinnän taidon. Opiskelija osaa käyttää kansallista ja kansainvälistä tutkimustietoa toimintatapojen kehittämisessä.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Kiitettävä
    Opiskelija osaa laaja-alaisestikuvatkuntoutuksen ja kuntoutumista edistävän työtavan käsitteet. Opiskelija osaa kuvata kuntoutumisprosessin ja laatia yksilöllisen ikäihmisen osallisuutta ja hyvinvointia edistävän suunnitelman. Opiskelija osaa käyttää tarkoituksenmukaisia ja innovatiivisiasosiokultuurisia kuntouttavia menetelmiä yksilö- ja ryhmätoiminnassa huomioiden mahdollisetmuistisairaudet. Opiskelija osaa kuvata laaja-alaisesti geronteknologian ja sen osa-alueet sekä siihen liittyvät eettisen kysymykset. Opiskelija osaa arvioida yksilöllisesti apuvälineiden tarvetta yhdessä muiden ammattilaisten kanssa ja tukea ikäihmistä apuvälineiden käytössä sekä käynnistää apuvälineiden hankintaprosessin. Opiskelija saavuttaa ammatissa toimimisessa ja ammatillisen kehittymisen kannalta sujuvan englannin kielen ja viestinnän taidon. Opiskelija osaa käyttää monipuolisesti kansallista ja kansainvälistä tutkimustietoa toimintatapojen kehittämisessä.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Opetuksessa korostuu itsenäinen työskentely, yhteistoiminnallisuus ja vastuullisuus. Opetus toteutuu lähi- ja AC-tunneilla ja opetuksessa hyödynnetään ryhmätyöskentelyä. Lukukausiprojekti linkittyy Monialainen arviointiosaaminen -opintojakson kummivanhustehtävään. Opiskelijat perehtyvät ryhmissä annettuihin gerontologisen kuntoutuksen ja geronteknologian teemoihin ja laativat esityksen muulle ryhmälle. Opiskelijat ovat mukana toteuttamassa Seniori-messuja Kemissä. Opintojakson aikana toteutetaan monialainen innovaatiotyöpaja.

    Vastuuhenkilö

    Sari Arolaakso

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    mm Elo, S. 2006. Teoria pohjoissuomalaisten kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvointia tukevasta ympäristöstä. Oulun yliopisto 2006. Hartikainen, S. & Lönnroos, E. 2008. (toim). Geriatria; Arvioinnista kuntoutukseen. Heikkinen, E., Jyrkämä, J. & Rantanen.T. 2013. Gerontologia. Kustannus oy Duodecim. ICF. 2004.Toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus. Ohjeita ja luokituksia 2004:4. Helsinki, Stakes. Järvikoski, A. & Härkäpää, K. 2011. Kuntoutuksen perusteet. Helsinki, WSOY. Järvikoski, A. 2010. www.kuntoutusportti.fi/Kutke-päivät 2010 Koskinen, S., Pitkälä, K. & Saarenheimo M. 2008. Gerontologinen kuntoutus. Julkaisussa Rissanen P, Kallanranta T, Suikkanen A (toim.) Kuntoutus. Helsinki, Duodecim, 547-563. Pikkarainen, A. 2013. Gerontologisen kuntoutuksen käsikirja. Osa 1. Pikkarainen, A. 2013. Gerontologisen kuntoutuksen käsikirja. Osa 2 YMPÄRISTÖMINISTERIÖN RAPORTTEJA 7 / 2017, Älyteknologiaratkaisut ikääntyneiden kotona asumisen tukena http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79348/YMra_7_2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y Kansalliset ja kansainväliset artikkelit.

    Toteutustapa

    Lähiopetus

    Työelämäyhteydet

    Osallistuminen Vanhustenviikolla Kemissä järjestettäville Seniori-messuille. Messuilla opiskelijat toteuttavat halukkaille messukävijöille toimintakyvyn arviointia ja terveyden ja hyvinvoinnin ohjausta ja neuvontaa.

    Toimipiste

    Kosmos, Tietokatu 1, Kemi

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    16.08.2021 - 14.12.2021

    Ilmoittautumisaika

    19.03.2021 - 09.08.2021

    Ryhmä
    • KA72G20S
    Arviointikriteerit

    1) Ennakkotehtävä, käsitteiden avaaminen, Hyväksytty / Hylätty. 2) Välitehtävät, Hyväksytty / Hylätty. 3) Ryhmätehtävä, Hyvinvointi- ja kuntoutumissuunnitelman laatiminen kummivanhukselle, Hylätty, T1-K5. 4) Oman oppimisen reflektio, Hyväksytty / Hylätty.

    Opettaja

    Taina Liu, Anne Puro, Sari Arolaakso, Anne Jokelainen, Jenny Järvinen

    Paikkoja

    0 - 45

    Koulutusohjelma

    Geronomikoulutus

    Arviointitavat

    H-5