•     Kliininen osaaminen sisätautien ja kirurgisen potilaan hoitotyössä R702HL24OJ-19012 24.01.2022-04.03.2022  10 op  (RA72H21KT) +-
    Osaamistavoitteet
    Osaat suunnitella ja toteuttaa sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä kaikissa elämänkaaren vaiheissa. Kykenet tunnistamaan ja ehkäisemään kansanterveysongelmia aiheuttavia riskitekijöitä jotka heikentävät terveyttä sekä toiminta- ja työkykyä. Osaat arvioida hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen, aloittaa peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon sekä arvioida hoidon ja hoitotyön vaikuttavuutta. Osaat tukea ohjaamalla ja opettamalla hoitoa tarvitsevaa potilasta ja tämän läheisiä. Osaat soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Osaat ottaa säteilyturvallisuuden huomioon potilaan hoidossa.
    Osaat hyödyntää erilaisia digitaalisia sovelluksia ja ratkaisuja sisätautien, kirurgisten sairauksien ja syöpätautien hoidossa ja potilasohjauksessa.
    Sisältö
    Sisätautipotilaan hoitotyö
    - Keskeisimmät sisätaudit
    - Sisätautipotilaan hoitotyön toiminnot
    - Ihmisen anatomia ja fysiologia
    - Verensiirtohoito

    Kirurgisen potilaan hoitotyö
    - Keskeisimmät kirurgista hoitoa vaativat sairaudet
    - Kirurgisen potilaan hoitotyön toiminnot
    - Pre-, intra- ja postoperatiivinen hoitotyö

    Syöpäpotilaan hoitotyö
    - Keskeisimmät syöpäsairaudet
    - Syöpäpotilaan hoitotyön toiminnot sisältää palliatiivisen hoitotyön

    Ravitsemus
    - Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
    - Ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys potilaan sairauden hoidolle
    - Ravitsemushoito sekä pääasiallisiin sairauksiin liittyvät erityisruokavaliot osana potilaan kokonaishoitoa

    Säteilyturvallisuus (1op.)
    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1
    Kuvaat sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä kaikissa elämänkaaren vaiheissa.
    Kuvaat kansanterveysongelmien riskitekijöitä, joilla on merkitystä potilaan terveyteen.
    Kuvaat potilaan hoidon tarpeen ja peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon.
    Kohtaat potilaan ja hänen läheisensä.
    Tunnistat suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
    Arviointikriteeri - arvosana 3
    Suunnittelet ja toteutat ohjattuna sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä.
    Sovellat tietoa kansanterveysongelmia aiheuttavista riskitekijöistä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- ja työkykyä.
    Arvioit potilaan hoidon kiireellisyyden tarpeen ja aloitat perusleintoimintoja ylläpitävän hoidon huomioiden potilaan ja hänen läheisensä.
    Käytät suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
    Arviointikriteeri - arvosana 5
    Suunnittelet ja toteutat arvioiden erilaisia sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuen.
    Arvioit ja ehkäiset kansanterveysongelmia aiheuttavia riskitekijöitä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- ja työkykyä.
    Arvioit ja suunnittelet kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen, aloitat peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon ja arvioit kriittisesti hoidon vaikuttavuutta yhteistyössä potilaan ja hänen läheisensä kanssa.
    Hyödynnät ja arvioit suomalaisten ravitsemussuosituksien vaikutusta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

    Opetusmenetelmät ja ohjaus

    Osaamisperustaiset opetusmenetelmät: Opiskelijan osaamisen kehittyminen pohjautuu käänteiseen luokkahuoneopetukseen (Flipped Classroom) Käänteisessä luokkahuone opetus- ja opiskelumenetelmässä opiskelija perehtyy opeteltavaan aihealueeseen ja omaksuu uutta tietoa itsenäisen opiskelun aikana ennen varsinaista kontaktiopetusta (hoitotyön webinaarit ja Envi-lähipäivät). - Ensiksi opiskelija opiskelee käsiteltävän aihealueen itsenäisesti annettujen oppimateriaalien (yleensä digitaalisten verkkomateriaalien) sekä asiantuntijawebinaarien avulla. - Tämän jälkeen opiskelija osallistuu hoitotyön opettajan ohjaamaan kontaktiopetukseen webinaareinssa. Näissä hoitotyön webinaareissa opiskelijat syventävät itsenäisen opiskelun aikana opittua ja omaksuttua tietoa soveltavien harjoitusten, kysymysten ja yhteisen keskustelun avulla opettajavetoisesti. - Lopuksi opiskelija osallistuu Envi- oppimisympäristössä järjestettäviin autenttisiin taitopajoihin ja potilassimulaatioihin, joissa opiskelija harjaannuu toteuttamaan opeteltavan aihealueen kliinistä näyttöön perustuvaa hoitotyön prosessia. - Opiskelijalla on lisäksi mahdollisuus harjoitella opeteltaviin aihealueisiin liittyviä kliinisiä taitoja Envi-oppimisympäristössä itsenäisen opiskelun aikana. Oppimisympäristöt: -Digitaalinen aineisto: Terveysportti, Oppiportti Duodecim, Verkkokurssit, Terveyskylä, Sairaanhoitopiirien sivut, Docca-kirjaamisalusta, Ellibis-verkkokirjat, Visible Body, JBI -Virtuaaliopetus Moodle-oppimisympäristössä ( Adobe Connect, Office 365 Teams, Google Meet- yhteyksin) -Lähiopetus Envi- oppimisympäristössä: pienryhmätyöskentely, itsenäinen harjoittelu, taito- ja työpajatyöskentely, potilastapaus- ja tilannesimulaatiot, VR-tila (Sharecare YOU) Opiskelijan oppimisen ohjaus tapahtuu yksilö- ja ryhmäohjauksena. Opiskelija saa suullista, kirjallista ja vertaisarviointi palautetta opintojakson aikana. Opiskelijan henkilökohtaisessa ohjauksessa hyödynnetään Moodlen oppimisanalytiikkaa. Opiskelija voi seurata opintojensa etenemistä Moodlessa Edistymisen seuranta- työkalun avulla.

    Vastuuhenkilö

    Marika Kunnari

    Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

    Oppikirjat: Ahonen - Blek-Vehkaluoto - Buure - Ekola - Partamies - Sulosaari. 2019. Kliininen hoitotyö Saano- Taam-Ukkonen. 2020. Lääkehoidon käsikirja. SamomaPro Digitaalinen aineisto: - Kliininen hoitotyö (linkki digikirjan lainaukseen:https://www.ellibslibrary.com/fi/luc/978-952-63-4025-8) - Terveysportti - Käypähoito- suositukset - Sairaanhoitajan ja Lääkärin tietokannat Duodecim Oppiporttin oppikirjat, erikseen määritellyt kappaleet/kohdat. - *Peruselintoimintojen häiriöt ja niiden hoito - *Kardiologia - *Keuhkosairaudet - *Neurologia - *Anestesiologia ja tehohoito - *Kirurgia - *Nestehoito - *Kipu Terveyskylä.fi-palvelun sisällöt: - *Sydänsairaudet-talo - *Verisuonitalo - *Keuhkotalo - *Infektiosairaudet - *Diabetes - *Painonhallinta - *Munuaistalo - *Kivunhallintatalo - *Leikkaukseen tulijan talo - *Syöpätalo - *Vertaistalo - *Vatsatalo Twitter tiedonhankinnan välineenä (vapaaehtoinen)

    Toteutustapa

    20% Lähiopetus, 80% Etäopetus

    Työelämäyhteydet

    Tämä opintojakso ei sisällä harjoittelua. Opintojakson pakolliset lääkehoidon taitopajat oltava suoritettuna ennen R702HL53 ja, R702HL54 harjoittelujen alkua.

    Toimipiste

    Rantavitikka, Jokiväylä 11, Rovaniemi

    Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

    Sähköinen monivalinta- ja väittämä yksilötentti TENTTI: 4.3.2022 klo 9.00–10.30  1.UUSINTA- ja KOROTUSTENTTI: 14.3.2022 klo 16.00 – 17.30 2.UUSINTA- ja KOROTUSTENTTI: 17.3.2022 klo 16.00 – 17.30

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    24.01.2022 - 04.03.2022

    Oppimistehtävät

    Opintojakson laajuus 10 op eli 267 h opiskelijan ohjattua ja itsenäistä työskentelyä

    Ilmoittautumisaika

    01.10.2021 - 17.01.2022

    Aikataulu

    Hengityselisairautta sairastavan potilaan hoitotyö Sydän- ja verenkiertoelinsairauksia sairastavan potilaan hoitotyö Tyypin 2 diabetesta sairastavan potilaan hoitotyö Munuaissairautta sairastavan potilaan hoitotyö Intraoperatiivinen hoitotyö Kipu ja kipupotilaan hoitotyö Parenteraalinen neste- ja lääkehoito sekä verensiirto Gastroenterologisen potilaan hoitotyö Syöpää sairauksia sairastavan potilaan hoitotyö

    Aika ja paikka

    24.1. - 17.3.2022 Rovaniemen kampus & verkkoympäristö Verkkoryhmien toteutussuunnitelma: https://urly.fi/2dFO (mikäli kyseinen linkki ei aukea, kopioi se selaimellesi ja avaa se siellä)

    Ryhmä
    • RA72H21KT
    Toteutuksen valinnaiset oppimistavat

    Osaamisen näyttö

    Pienryhmät
    • Harjoitusryhmä 1 (: 18. : 0.)
    • Harjoitusryhmä 2 (: 18. : 0.)
    Arviointikriteerit

    Arviointimenetelmä: Tentti Hyväksytty suoritus edellyttää vaadittujen Oppiportin sekä ABO- verkkokurssien suorittamisen sekä osallistumisen pakollisiin parenteraalisen lääke-, neste- ja ravitsemushoidon sekä kivunhoidon taitopajoihin.

    Opettaja

    Johanna Rintala, Anna-Leena Nousiainen, Heidi Jaakola, Anne Immonen, Johanna Husa-Russell, Marko Vatanen, Katja Saukkoriipi, Hanne Luosujärvi, Linnea Pekkarinen, Niina Määttä, Sari Kilpeläinen

    Paikkoja

    0 - 45

    Lisätietoja opiskelijoille

    Verkkoryhmä 1
    Verkkoryhmä 2

    Koulutusohjelma

    Sairaanhoitajakoulutus, Rovaniemi

    Virtuaaliosuus

    8 op

    Arviointitavat

    H-5

    Arviointikriteerit
    Arviointikriteeri - arvosana 1

    Kuvaat sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä kaikissa elämänkaaren vaiheissa. Kuvaat kansanterveysongelmien riskitekijöitä, joilla on merkitystä potilaan terveyteen. Kuvaat potilaan hoidon tarpeen ja peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon. Kohtaat potilaan ja hänen läheisensä. Tunnistat suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

    Arviointikriteeri - arvosana 3

    Suunnittelet ja toteutat ohjattuna sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä. Sovellat tietoa kansanterveysongelmia aiheuttavista riskitekijöistä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- ja työkykyä. Arvioit potilaan hoidon kiireellisyyden tarpeen ja aloitat perusleintoimintoja ylläpitävän hoidon huomioiden potilaan ja hänen läheisensä. Käytät suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

    Arviointikriteeri - arvosana 5

    Suunnittelet ja toteutat arvioiden erilaisia sisätauti- ja syöpäsairauksia sairastavien potilaiden sekä kirurgista hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitotyötä tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuen. Arvioit ja ehkäiset kansanterveysongelmia aiheuttavia riskitekijöitä, jotka heikentävät terveyttä ja toiminta- ja työkykyä. Arvioit ja suunnittelet kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan hoidon tarpeen, aloitat peruselintoimintoja ylläpitävän hoidon ja arvioit kriittisesti hoidon vaikuttavuutta yhteistyössä potilaan ja hänen läheisensä kanssa. Hyödynnät ja arvioit suomalaisten ravitsemussuosituksien vaikutusta kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.